فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رمضان حسن زاده، محمدحسین اسدی صفحه 1
    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر آموزش سواد اطلاعاتی بر عملکرد تحصیلی دانشجویان است سواد اطلاعاتی قابلیتی است که فرد را در دسترس مفید و موثر به اطلاعات، ارزیابی انتقادی آن و استفاده دقیق و خلاق از اطلاعات بدست آمده به منظور رفع نیازهای اطلاعاتی خویش توانمند می سازد.
    روش
    این تحقیق از نوع شبه آزمایشی است. در این تحقیق از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه آماری شامل40 نفر از دانشجویان مرکز آموزش عالی فنی امام محمد باقر (ع) شهرستان ساری است که به گونه تصادفی انتخاب و به طور تصادفی20 نفر در گروه اول (آزمایش) و 20نفر در گروه دوم (کنترل) قرار گرفتند. در تجزیه و تحلیل توصیفی، از ماتریس یا جدول داده ها استفاده شده است و در تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها، از آزمون t، استفاده شد.
    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین عملکرد تحصیلی دو گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. بین توانایی های تشخیص و تعیین نیاز اطلاعاتی در دو گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. بین ایجاد توانمندی های جایابی و دسترسی به اطلاعات در دو گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. بین ایجاد توانمندی های مربوط به استفاده موثر و مسئولانه از اطلاعات در دو گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. نحوه استفاده از منابع اطلاعاتی در کتابخانه ها در دو گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد.
    با توجه به نتایج بدست آمده و تایید فرضیه ها می توان به این مهم دست یافت که برگزاری دوره های سواد اطلاعاتی در استفاده بهینه و مناسب اطلاعات به دانشجویان کمک می کند.
    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، نیازهای اطلاعاتی، دانشجویان، سواد اطلاعاتی، آموزش
  • علی خانه کشی، فرحناز عزیزی طاس احمدی صفحه 19
    پژوهش حاضر تحت عنوان مقایسه ویژگی های شخصیتی نوجوانان عادی و بزهکار شهرستان اهواز انجام شده است. هدف از اجرای این تحقیق پاسخ به این سوال بوده که آیا بین نوجوانان عادی و بزهکار از لحاظ ویژگی های شخصیتی از قبیل هیجان پذیری، گوشه گیری، وسواس، افسردگی، افکار پارانوئید، پرخاشگری، بی قراری و تمایلات ضداجتماعی تفاوت معنی داری وجود دارد؟
    حجم نمونه پژوهش 150 نوجوان مشتمل بر (75 نوجوان عادی و 75 نوجوان بزهکار) بود که گروه بزهکار بصورت تصادفی از مرکز اصلاح و تربیت شهرستان اهواز و افراد عادی نیز به صورت گروه های در دسترس با در نظر گرفتن دامنه سنی مورد نظر از سطح شهر انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ویژگی های شخصیتی و ودورث (1920) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری میانگین، واریانس، آزمونt گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک عاملی با طرح اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج آزمونt نشان داد که بین نوجوانان عادی و بزهکار از لحاظ ویژگی های شخصیتی هشتگانه مذکور اختلاف معنی داری وجود دارد. بنابراین تمام فرضیه ها به صورت مورد نظر تایید شدند. همچنین تحلیل واریانس یک عاملی با طرح اندازه گیری مکرر (مانووا) نشان داد که بین متغیرهای آزمایشی هشتگانه در هر دو گروه (عادی و بزهکار) اختلاف آماری معنی داری وجود دارد. (001/0p <).
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، نوجوانان، بزهکاری
  • ویدا رضوی نعمت اللهی، عبدالله شفیع آبادی، حسین آزاد، فرهاد ماهر صفحه 39
    در تحقیق حاضر به بررسی اثر توجه تقسیم شده و هیجان ترس بر احتمال پدیدآیی جافظه کاذب در میان افراد مبتلا به اختلالات خلقی (افسردگی) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمان پرداخته شد.
    مشارکت کنندگان بر اساس آزمون بک و خط برش 25 انتخاب گردیده و تحت دو آزمایش توجه تقسیم شده و هیجان قرار گرفتند.
    در آزمایش اول 240 مشارکت کننده تحت شرایط توجه تقسیم شده (توجه مترکز) و هیجان ترس و (عدم هیجان ترس) فهرست هایی از کلمات متداعی (از نظر معنایی) را دریافت کرده و پس از گذشت یک ساعت از آنان خواسته شد تا آن کلمات را بازخوانی و بازشناسی کنند.
    در آزمایش دوم نیز 240 مشارکت کننده تحت شرایط توجه تقسیم شده (توجه متمرکز) و هیجان ترس گذشت یک ساعت تصاویر را بازخوانی و بازشناسی نمودند.
    نتایج حاکی از آن بود که در هر دو آزمایش، شرایط توجه تقسیم شده و هیجان ترس به افزایش میزان بازخوانی و بازشناسی کاذب کلمات و تصاویر منجر می گردند. همچنین یافته ها نشان داد که مشارکت کنندگان به میزان قابل ملاحظه ای کلمات و تصاویر کاذب را به یاد می آورند نتایج بر حسب نظریات مطروحه در حافظه کاذب مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: دانشجویان، سواد اطلاعاتی، عملکرد تحصیلی، آموزش، نیازهای اطلاعاتی
  • فاطمه زارع صفحه 59
    در این پژوهش، نظر به مولفه های اصلی نظریه نوناکا: اجتماعی شدن، برونی سازی، ترکیب و درونی سازی، جایگاه مدیریت دانش در سازمان الف مورد بررسی قرار گرفته و به دنبال آن هستیم که بدانیم مدیریت دانش و مولفه های آن در سازمان الف از چه جایگاهی برخوردار است و رابطه آن با فرهنگ سازمانی به چه شکل است.
    جامعه آماری این پژوهش را مدیران، میانی سازمان الف در سال 87-86 تشکیل می دهند که نمونه ای با حجم 30 نفر به روش تصادفی ساده از این جامعه انتخاب گردید.
    این اقدام با نظر به گستره حجم جامعه آماری مدیران که مشتمل بر 55 نفر می باشند انجام شده است. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه مدیریت دانش 26 سوال و فرهنگ سازمانی 46 سوال استفاده شده است. برای یقین روایی پرسشنامه مدیریت دانش در نتیجه محاسبه آلفای کرونباخ 9039/0 و فرهنگ سازمانی 9262/0 می باشد.
    تحلیل داده ها نشان داده است که برونی سازی در قلمرو مدیریت دانش در سازمان الف از بالاترین جایگاه برخوردار است. سپس به ترتیب ترکیب، درونی سازی و اجتماعی شدن در مراتب بعدی قرار گرفته اند. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده میان فرهنگ سازمانی و اجتماعی شدن، ترکیب و درونی سازی رابطه معناداری وجود دارد ولی میان فرهنگ سازمانی و برونی سازی رابطه معناداری وجود ندارد. پس می توان گفت که مدیران در سازمان الف بیش از آن که تمایل به درونی کردن دانش و رقابت با یکدیگر داشته باشند تمایل به تشریک و تبادل دانش و تجارب خود با یکدیگر دارند که خرده فرهنگهای سازمانی در سازمان الف بر این مورد بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: برونی سازی، مدیریت، فرهنگ سازمانی، نظریه نوناکا، ترکیب، اجتماعی شدن، درونی سازی، مدیریت دانش
  • سوزان شهباز، احمد رضا نصر اصفهانی، عشرت زمانی صفحه 75
    در آغاز قرن بیست و یکم، افراد و جوامع، با نیاز روزافزون خود به آموزش، مسئولیت فوق العاده سنگینی بر دوش موسسات آموزشی گذاشته اند. سرعت فزآینده علم و پیشرفت سریع فناوری، تلاش هر چه بیشتر دست اندکاران نظام آموزشی را برای آگاهی از فناوری های جدید و قابلیتهای آنها ضروری می سازد. از این رو نظامهای آموزشی در مقابل موج عظیمی از تحولات قرار گرفته اند که در آن موقعیت سنتی مدرسه، روش آموزش، دانش آموزان، معلم و مدیر به چالش کشیده شده است. اگر چه ورود فاوا به مدارس می تواند باعث تحول نظام آموزشی شود ولی ترویج فناوری های نوین با موانعی نیز همراه است.
    به منظور بررسی موانع کاربرد فاوا در مدارس، پژوهش توصیفی-پیمایشی حاضر انجام شده است نمونه آماری این پژوهش شامل 180 نفر از دبیران و 37 نفر از مدیران مدارس متوسطه است. که دارای کارگاه فاوا بوده اند و از طریق تصادفی ساده هماهنگ با تعداد دبیران و مدیران نواحی آموزشی در سطح شهر اصفهان انتخاب شده اند. ابزار بکار رفته در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که برای بررسی روایی آن، از روایی محتوا و برای پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها از طریق آماری توصیفی و استنباطی در محیط SPSS صورت گرفته است.
    از جمله مهمترین موانع کاربست فاوا که در پژوهش حاضر مشخص شده می توان به:1- عدم تسلط دبیران به زبان انگلیسی 2- ضعف در دانش رایانه ای دبیران 3-عدم تلفیق رایانه در محتوای برنامه درسی 4- کمبود وقت کار عملی نسبت به تئوری در دبیرستانها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: دبیران و مدیران، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تعلیم و تربیت، موانع
  • محمدرضا کرامتی، محمود قربانی، اشرف لازمی، خدیجه باردبارجاوید صفحه 97
    سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا بین دیدگاه معلمان و مدیران مدارس نسبت به نظام موجود ارزشیابی عملکرد معلمان تفاوت وجود دارد. جامعه آماری کلیه مدیران و معلمان مدارس راهنمایی منطقه تبادکان (1749 نفر) بودند که تعداد 100 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t و آزمون لون استفاده شد. نتایج نشان داد بین دیدگاه معلمان و مدیران تفاوت معنی داری وجود دارد و مدیران نسبت به اهداف، روش ها، محتوا، معیارها و استانداردها، شایستگی ارزشیابان و استفاده از نتایج ارزشیابی دیدگاه مثبت تری دارند.
    کلیدواژگان: معلم، نظام ارزشیابی عملکرد، مدیر مدرسه، دیدگاه
  • مریم محمدزاده ویژه صفحه 115
    شناسایی تاثیر آموزش مهارتهای زندگی (گروه های پیگیر_و خدمات مکاتبه ای) بر بهبود زندگی فراگیران شرکت کننده در نهضت سوادآموزی بعنوان هدف کلی انتخاب گردید بر اساس هدف کلی انتخاب شده این فرض مطرح شد که شرکت در گروه های پیگیر سواد و برنامه خدمات مکاتبه ای سواد بر بهبود نگرش فراگیران در زمینه مهارتهای اساسی زندگی آنان، موثر است. سپس با استفاده از روش علی_مقایسه ای بر روی 1902 نفر گروه های پیگیر، 279 نفر خدمات مکاتبه ای و 5102 نفر کلاسهای تکمیلی و اعمال روش تجزیه و تحلیلt استودنت برای گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک راهه نتایج به این قرار اعلام گردید: شرکت در گروه های پیگیر سواد بر بهبود نگرش فراگیران در زمینه تصمیم گیری همه جانبه، تاثیر سواد بر زندگی اجتماعی، شناخت حقوق شهروندی، بکارگیری مهارتها در فعالیتهای غیر رسمی، عزت نفس موثر است اما شرکت در دوره های خدمات مکاتبه ای بر بهبود نگرش فراگیران در زمینه بکارگیری مهارتها در فعالیتهای غیررسمی، عزت نفس، تصمیم گیری همه جانبه و تاثیر سواد بر زندگی اجتماعی آنان موثر نمی باشد ولی در شناخت حقوق شهروندی آنان موثر است.
    کلیدواژگان: مهارتهای اساسی زندگی- خوداگاهی- اجتماعی شدن، تصمیم گیری
  • حسین مومنی مهمویی، مرتضی کرمی صفحه 131
    یادگیری انسان یکی از موضوعاتی است که در حوزه روان شناسی شناختی از جایگاه والایی برخوردار می باشد. از ابتدای آغاز علم روان شناسی در سال 1878 تا کنون صاحبنظران مختلف روانشناسی با نگریستن از زوایای مختلف به رفتار انسان سعی کرده اند تا یادگیری را تبیین کنند. ظهور دیدگاه های رفتارگرایی کلاسیک و کنش گرا، یادگیری اجتماعی، گشتالت، شناختی، پردازش اطلاعات و... حاصل این امر می باشد. از جمله رویکردهای نوینی که در بحث یادگیری انسان بعنوان پارادایمی نو ظهور مطرح می باشد. رویکرد ساخت و سازگرایی است که با الهام از کارهای پیاژه، دیویی، ویگوتسکی، برونر و... شکل گرفت.
    در این مقاله سعی می گردد با ارائه مفهوم، تاریخچه، انواع و مزایای ساخت و سازگرایی و کاربرد آن در آموزش و پرورش گامی در راستای آشناسازی خواننده با این رویکرد برداشته شود.
    کلیدواژگان: رویکردهای جدید یادگیری، شناخت گرایی، ساخت و سازگرایی
|
  • Page 1
    The purpose of the research is to study the impact of informational literacy on Students educational function. Informational literacy is a kind of capability that makes the information easily in hand. So, one can use it effectively and creatively as a critical evaluation for meeting his/her informational needs. The method of the research is test-like. pre and post test method along with control group has been used here. The statistical sampling includes 40 students of Sari Imam Mohammad Bagger technical higher education center. The first 20 students were randomly selected as the test group and the second 20 were randomly selected as control group. In descriptive analysis Matrix and data table were used. And in deductive analysis T test was used. The results showed a great difference between the function of the two groups. Statistically, there is a distinctive difference between the two groups in recognizing and identifying the informational needs, their abilities in placing and getting information, responsible use of information and their methods of using information in libraries. Regarding the results and confirming the hypothesis, we can conclude that holding informational literacy classes can effectively help students to use the information suitably and in the best form.
  • Page 19
    In this research a comparison has been made between the personality characters of normal and misdemeanant teenagers in AHWAZ. The purpose of the research is then to answer the question that if there is any meaningful difference between these two classes of people in excitement, seclusion, obsession, depression, paranoid thinking, quarreling, uneasiness and anti-social desires. The sample number of the research includes 150 teenagers- 75 normal teenagers and 75 misdemeanant teenagers. The first group was selected from all over the city in the form of available groups considering their age. And the second group was randomly selected from AHWAZ rectification and education center. The information were collected on the basis of WOODORTH personality character questionnaire. For analyzing the data the statistical methods of average, variance, independent group, T test, one- factor variance analysis With continuous measuring plan were used. The T test showed that there is a meaningful difference in the eight- mentioned personality characters of the two groups. As a result, all the hypotheses were unanimously confirmed. One- factor variance analysis with continuous measuring plan (Mania) showed A meaningful statistical difference between the eight- mentioned test variables in both groups of normal and misdemeanant teenagers.
  • Page 39
    A participants were selected on the basis of BECK and KHATEBORESH25 test on the basis of divided attention and excitement test. I n the first test, 240 participants in situation of divided attention (full concentration) and fear excitement and (lack of fear excitement) received some lists of associated words(semantically).After one hour they were asked to recognize and re-read the words. In the second test, 240 participants recognized and re-read them for one hour in situation of divided attention. The results showed that in these tests, divide attention situation and fear excitement leads to an increase in false re-reading and recognizing the words and pictures. The results also showed that participants considerably remember the false words and pictures. It is to mention that the results on the basis of the mentioned theories will be discussed in false memory.
  • Page 59
    In this research regarding the main indicators of NONAKA thesis: (socialism, extrovert, combining and introvert) knowledge management position in organization A has been studied. Here, we are trying to recognize the knowledge management position in organization A, and its relationship with organizational culture. The statistical population of this research includes middle managers of organization A in years 1386-87. Thirty managers were selected randomly as a sample. For collecting the information, two questionnaire of knowledge management (consists of 26 questions),and organizational culture (consists of 46 questions)were used. The validity of the knowledge Management questionnaire is gained through the evaluation of the results of the ALPHA-KRONBAKH 0/9039, and organizational culture 0/9262. The data analysis has shown that extrovert in organization A receives the highest position, then combination, introvert and socialization are in the next steps. The results showed that there is a meaningful relationship between organizational culture and socialism as well as combination and introvert. But there were no meaningful relationship between organizational culture and extrovert. So, we can conclude that managers in organization A are more eager to communicate their knowledge and experiences with others under the effect of micro cultures rather than internalizing their knowledge and competing with others.
  • Page 75
    In the 20th century people and societies with their increasing needs to education have imposed a great responsibility on educational institudes. The increasing speed of science and the quick development of technology Have made it necessary for the educational system heads to equip themselves With the latest technological knowledge and its capabilities. So, the educational systems have been faced with a great trend of changes in which the schools traditional position,educational methods,students and teachers Have all been challenged.although information nd communication technology Can make a great change in educational system,developing the modern activities faces with some obstacles. In order to study the obstacles of ICT in schools, the descriptive ….. research Has been done. The statistical population of the research includes 180 teachers And 38 principals of high schools possessing ICT. these people have been Selected randomly in accordance with the number of teachers and principals In Isfahan educational regions. The means of the research has been confirmed Questionnaire. For its validity, content validity, and reliability Alpha Kronbakh has been used. The questionnare analysis has been done through deductive-descriptive statestics with SPSS software. The main obstacles which ICT has been faced with are: teachers lack of proficiency in English teachers weakness in computer lack of computer use in lesson materials practical activities time deficiency in comparison with theoretical ones
  • Page 97
    The main question here is if there is any difference between teachers And principals toward the current system of function evaluation. The statistical population of the research includes all the teachers And principals of TABADEKAN secondary school (1749 people). 10 people out of 1749 were selected randomly. For analyzing the data, T test and loon test were used. The results showed that there is a Meaningful relationship between teachers and principals points of View. The principals had more positive attitude toward goals, methods, Contents, standards and testers capabilities.
  • Page 115
    The study of the life skills education impact (active groups for literacy, and Virtual services) on improving the participants life in educational movement (NEHZAT SAVADAMOOZ) is the main concern of this research Here, this hypothesis was posed that participation in active groups for literacy and virtual services has a great impact on participants basic life skills. The research method is scientific-comparative, using T test analysis for independent groups and one-way variance. The statistical population includes1902 people in active groups for literacy, 279 People in virtual services, and 5102 people in complementary classes. The results showed that participation in active groups for literacy has impact on participants full-scale planning, social life, citizenship rights, skill uses in unofficial activities and self-conceit. Whereas, participation in virtual service classes has impact only on the participants recognition of citizenship rights.
  • Page 131
    Human beings learning is one the most important issues in cognitive psychology. Since the beginning of the psychology science in 1878, different experts of The field have tried to introduce it by looking at it through different aspects. This includes the emergence of view points such as classic behaviorisms, activism, social learning, Gestalt, cognition, information process, and so on. One of the modern instances In human beings learning as a newly posed paradigm is constructivism which was Formed in aspiration of the works of great psychologists such as: Paige, Dwue, Vigoteski, Bruner and so on. In this research, by introducing the concept, history, and uses of constructivism in education, it has been tried to make the readers familiar with this aspect of psychology.